Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

«Στριμώχνει» η ΤτΕ τις ασφαλιστικές

Κάποιες εταιρείες δυσκολεύονται να προσαρμοστούν και αναζητούν ελαστικότητα

Δύο νέες απαιτήσεις της εποπτικής αρχής δυσκολεύουν την καθημερινότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Η προσαρμογή των ασφαλιστικών εταιρειών στο περιβάλλον του Solvency IIαποδεικνύεται ως διαδικασία κάτι περισσότερο από δύσκολη.

Η εποπτική αρχή δυσκολεύει αισθητά την καθημερινότητα των εταιρειών σε επίπεδο διοίκησης και, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, ανάλογα επηρεάζεται και η παραγωγικότητα του κλάδου.

Αφορμή για τα σχόλιά αυτά στάθηκαν δύο νέες απαιτήσεις τις Τράπεζα της Ελλάδος που σχετίζονται με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εποπτικού πλαισίου.

Η πρώτη έχει να κάνει με την υποχρέωση των εταιρειών να καταθέσουν έως τις 10 Μαρτίου στην ΔΕΙΑ την ειδική οικονομική τους κατάσταση με βάση και τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τα οποία την πλειονότητά τους ουδέποτε μέχρι σήμερα χρησιμοποίησαν. Μάλιστα, την ίδια υποχρέωση θα έχουν εφεξής και για τους επόμενους εποπτικούς ισολογισμούς, καθότι κάτι ανάλογο επιβάλλει και το Solvency II που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016. Η ΤτΕ ωστόσο φαίνεται πως θεώρησε αναγκαίο η αγορά να αρχίσει νωρίτερα να προσαρμόζεται ως προς την παράμετρο αυτή.

Η δεύτερη υποχρέωση την οποία ανέλαβαν οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι να συμπληρώσουν στις ημέρες που ακολουθούν ένα έγγραφο με 213 ερωτήσεις (!) σχετικά με το Solvency II, ερωτήσεις οι οποίες αφορούν σε ζητήματα όπως η εταιρική διακυβέρνηση, τα ρίσκα που αναλαμβάνουν, τα χαρτοφυλάκιά τους, η οργάνωση και οι δομές τους, τα μητρώα τα οποία τηρούν, οι διαδικασίες είσπραξης των ασφαλίστρων κ.α.

Προφανώς η ΤτΕ επιδιώκει να καταγράψει σε βάθος όλες τις παραμέτρους λειτουργίας των εταιρειών, αλλά και το πόσο οι ίδιες αντιλαμβάνονται σωστά και ανάλογα προετοιμάζονται για το Solvency II, ώστε να προλάβει τα χειρότερα, ωστόσο όμως, κύκλοι της αγοράς δηλώνουν στο iw ότι «με κάθε νέα γραφειοκρατική της απαίτηση η εποπτική αρχή δυσκολεύει την καθημερινότητα του κλάδου, σε μια περίοδο που, δυστυχώς, δεν περισσεύει ούτε χρόνος, αλλά ούτε και... χέρια».


from InsuranceWorld http://ift.tt/1gWZfyq

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου