Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Πολιτική λύση για την Ασπίς ζητούν οι ασφαλιστές

Συνάντηση εκπροσώπων της Ένωσης με τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα

Πολιτική λύση για την Ασπίς ζητούν οι ασφαλιστές

Η ΕΑΕΕ θα ζητήσει τη συμμετοχή του δημόσιου ταμείου στις αποζημιώσεις που θα καταβληθούν

Πολιτική λύση για την Ασπίς αναζητούν οι ασφαλιστές επιχειρώντας να αμβλύνουν τις εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει η πολυετής εκκρεμότητα του ζητήματος για την ασφαλιστική αγορά.
Οι εκπρόσωποι της ΕΑΕΕ με πέντε επιχειρήματα που δείχνουν τη φερεγγυότητα του κλάδου αλλά και τη συμμετοχή του στην αντιμετώπιση της κρίσης θα διεκδικήσουν την άρση του αδιεξόδου της Ασπίς. Για πρώτη φορά συστρατευμένη η ασφαλιστική αγορά ζητά την «απελευθέρωση»των χιλιάδων ομήρων της Ασπίς ξεκαθαρίζοντας έτσι και τη θέση της απέναντι στο μείζον αυτό θέμα που μέχρι σήμερα δεν είχε αποσαφηνιστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες πέντε επιχειρήματα πρόκειται να παραθέσουν οι εκπρόσωποι της Ένωσης στονΑναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με τον οποίο θα έχουν για το θέμα αυτό συνάντηση τις επόμενες ημέρες.
Θα χαρακτηρίσουν δε το όλο θέμα κοινωνικό και θα ζητήσουν τη συνδρομή της κυβέρνησης, τη συμμετοχή δηλαδή του δημόσιου ταμείου στις αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβληθούν, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες, σε αντίθεση με το τραπεζικό σύστημα, κατάφεραν να φέρουν σε πέρας κάθε εμπόδιο το οποίο ανέκυψε από την κρίση, με αποτέλεσμα πλέον να μην διαθέτουν άλλα κεφαλαιακά αποθέματα. Ειδικότερα, θα υπογραμμίσουν ότι:
-Κατάφεραν μόνο με ευνοϊκές ρυθμίσεις και όχι και με κεφαλαιακές ενέσεις, να ανακεφαλαιοποιηθούν μετά τις απώλειες που υπέστησαν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλιστικές είχαν υπό την κατοχή τους ομόλογα συνολικής αξίας περί τα 3,5 δις. ευρώ.
-Υπέστησαν πλήγμα από την κατάργηση των φορολογικών κινήτρων για δαπάνες σε ιδιωτικά ασφαλιστήρια, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν σε αλλαγή στρατηγικής σε κλάδους όπως η Ζωή και η Υγεία.
-Κάθε χρόνο καλούνται να καλύψουν περί τα 30 εκατ. ευρώ από τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των εγγυημένων επιτοκίων που προσφέρουν τα παλαιά επενδυτικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών και των χαμηλότερων επιτοκίων που εξασφαλίζουν οι ίδιες οι εταιρείες επενδύοντας διαθέσιμα και αποθέματα.
-Συνεχίζουν να στερούνται έσοδα από κλάδους ασφάλισης όπως αυτά που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν εφόσον η κυβέρνηση αποφάσιζε να θεσμοθετήσει ως υποχρεωτική την ασφάλιση των κατοικιών για τον κίνδυνο του σεισμού.
-Στερήθηκαν επί χρόνια έσοδα από την αδυναμία του δημοσίου να πατάξει το φαινόμενο των ανασφάλιστων οχημάτων.

Επισημαίνεται ότι η πολιτεία μέσω των επίσημων εκπροσώπων της είχε υποσχεθεί λύση στους όμηρους της Ασπίς, χωρίς όμως ποτέ αυτή να γίνει πραγματικότητα μέχρι σήμερα.


from InsuranceWorld http://ift.tt/1fvTYiU

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου